2011. január 6., csütörtök

Hogyan készítsünk saját szív alakú kiszúrót?

Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!
Tudom egy kissé elhanyagoltam a blogomat az utóbbi pár hétben, de bizonyára megértitek, hogy az év ezen időszaka csak a családomé. Gyönyörű karácsonyt töltöttem a szeretteimmel és a szilveszteri buli is remekül sikerült. 
Én azok közé az emberek közé tartozom, akik utálják, ha a szerszámok határozzák meg, mit hozhatok létre. Inkább megcsinálom a saját eszközeimet, hogy utána azt csináljak velük, amit akarok. Így vagyok a különböző kiszúró formákkal is. Elvileg az interneten rendelhetnék mini kiszúrókat, de egyrészt sajnálom rá a pénzt, másrészt nem feltétlenül abban a formában vagy méretben kaphatók, amilyet éppen szeretnék. Így inkább próbálom magam elkészíteni őket. Most megpróbálom bemutatni, hogyan készülnek a szív alakú formáim.



Szükség van hozzá rézlemezre (vagy akár konzervdoboz darabra), valamilyen vékony hengeres tárgyra (én most éppen egy ecsetet használtam), ollóra vagy lemezvágóra és ragasztóra. A rézlemez csík szélessége lesz a leendő szívforma magassága.


Hajtsuk félbe a lemezcsíkot, és a hajtásnál simítsuk le az ecsettel!


Hajtsuk visszafelé a létrejött két szárnyat, ezekből lesz a szív két szára.


Az egyik szárat hajlítsuk az ecset köré, majd ismételjük meg ezt a lépést a másik oldallal is!


Most van egy szimmetrikus szív formánk.


Az egyik szárról vágjuk le a felesleges részt!


A másik, hosszabb szárat hajtsuk rá a rövidebbre, majd ragasszuk össze az átfedést!


A száradás alatt szorítsuk össze a szárakat egy csipesszel!


Ha esetleg nem lenne elég csinos a szívalak, még igazíthatunk rajta az ecset segítségével.




Ha jól dolgoztunk, van egy tökéletes szív formánk, amit azonnal használatba is vehetünk. Bármilyen méretű szívet készíthetünk ezzel a módszerrel, csak a henger vastagságát kell változtatnunk. Nekem a legkisebb formám 2,5 mm-es.

Nagyobb formához merevebb anyagra van szükség, például alumínium lemezre.


És végül itt vannak azok a munkáim, amelyekhez a saját szív alakú kiszúróimat használtam. 
Remélem, hogy ezek után mindenki szívecskéket kezd el gyártani, már csak a közelgő Valentin napra való tekintettel is. Sok sikert hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Bözse!
    Nagyon Boldog Új Esztendőt Kívánok Neked és az Egész Családnak! :)

    VálaszTörlés
  2. Már egy ideje fontolgattam, hogy jó lenne valami kiszúrót készíteni, csak nem tudtam, hogy fogjak hozzá, szóval köszi a hasznos tutorialt :) Amire még nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire jutottál a karácsonyfával. Mert a díszek nagyon szépek lettek. :) Gyöngyből készültek? Csak mert nem látok rajtuk lyukat...

    VálaszTörlés
  3. Lyuk nélküli gyöngyöket használtam, az Etsy-n találtam őket. Lehet, hogy Magyarországon is kapható ilyen, de én nem találtam. Karácsonyfa is készült, de nem voltam vele teljesen elégedett. Most már tudom, hogyan csinálnám, de kifutottam az időből.

    VálaszTörlés
  4. Sebaj, ha minden igaz, idén is lesz karácsony :) Engem meg ehet addig a kíváncsiság... :)

    Hmm, én még csak kásagyöngyből láttam lyuknélkülit, de az szimplán selejtes volt... mindig tanul az ember :)

    VálaszTörlés
  5. Na jó, elárulom, hogyan csinálnék karácsonyfát. Erica növényt használnék hozzá. Hobbyboltokban kapható, én a Winkler iskolaszertől vettem. Az ötlet nem tőlem származik, külföldi oldalakon láttam.

    VálaszTörlés
  6. Nem tudtam mi az az erika növény, de most, hogy megnéztem, rájöttem, hogy én is láttam már ilyet a miniatures.about.com-on (van sok "how-to" miniatűrözéshez), csak akkor lusta voltam elolvasni a szöveget, így nem is tudtam meg miből készült az a nagyon realisztikus fácska :) Hát nagyon várom, biztos a Tiéd is gyöngyörű lesz :)

    VálaszTörlés