2011. augusztus 3., szerda

Különleges anyagok 1. - Átlátszó matrica

Most éppen egy speciális anyagot használok, aminek igazából nem is tudom a magyar nevét, ezért hívom átlátszó matricának. Az angol megnevezés Waterslide Clear Decal Paper. A Waterslide arra utal, hogy vízfürdőbe téve lehet a matricát leválasztani a hátlapról. A Clear utal arra, hogy a mintán kívüli részek teljesen átlátszóak, vagyis ott az alapfelület fog látszani, amire a matricát ragasztjuk. Egyébként a boltban kapható műtetoválások is ilyen matricák. Valószínűleg nálunk is lehet kapni ilyet. Valahol... Valamennyiért... Mivel nem tudom a magyar nevét, nehéz lenne rákeresni a neten, szóval inkább külföldről rendeltem. Első alkalommal csak öt A4 méretű ívet vettem, hogy kipróbáljam, és tökéletesen elégedett vagyok a termékkel. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy a megfelelő nyomtatóhoz valót válasszuk, ami otthoni szerkezet esetén többnyire tintasugarasat jelent. (Kevesen engedhetik meg maguknak a színes lézernyomtatót.) 
Nyomtatás előtt érdemes a teljes lapot kitöltő mintahalmazt összeszerkesztenünk, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a papírt. Mivel miniatűrökről van szó, a legkisebb sarokba is beszerkeszthetünk valami apró virágmintát, vagy egy keretes feliratot, ami később jól mutathat mondjuk egy sótartón. Az én egyik ívem így néz ki már némi használat után:


Nyomtatás után a lapot fixálni kell. Erre én akrillakkot (Motip) használok spray formátumban. Ezt nagyobb bevásárlóközpontokban és barkácsboltokban lehet beszerezni. Három-négy rétegben szoktam lefújni a lapot 30 perces időközönként, majd hagyom egy éjszakát teljesen megszáradni. Ez a művelet tintasugaras nyomtatás esetén nem szükséges, de mindig tartsuk be a papírhoz adott használati utasítást!
Használatkor kivágom az éppen szükséges mintát és 30 másodpercig vízbe teszem. Utána könnyen leválik a matrica a hátlapról, és finom mozdulatokkal rácsúsztatható a kívánt felületre. Némi utóigazításra is van mód pár másodpercig, mert viszonylag gyorsan szárad és feszül. Simítsuk ki a fölösleges vizet vagy levegőbuborékokat akár az ujjunkkal vagy egy fültisztító pálcikával. Száradás után esetleg még egyszer lefújhatjuk a kész tárgyat  lakkal, de ez már nem kötelező. És kész!
Talán kissé körülményesnek tűnik, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri. Egyébként pedig a matricaív elkészítése tart csak hosszú ideig, a használata már csak pár perc.
Én most épen fatálcákat és tányérokat díszítettem így, de a felhasználási lehetőségek végtelenek.



8 megjegyzés:

  1. Trays were beautiful!
    I do not know how much it cost to buy the paper but you can find the same material in this online store:

    http://www.misminis.com/documents/shop_page.php?action=item&iid=3696&cat=38&page=1&subcat=coNSTRUCCION

    kisses
    Inês

    VálaszTörlés
  2. hihetetlen, hogy mik vannak. a tányér nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Hát, ezek is valami fantasztikusak lettek!
    Nagyon eltaláltad a tányér vastagságát is.

    Te milyen nyomtatót használsz? Lézert v. tintasugarast? Mert pl. a legújabb tintasugaras Epson nyomtatók már olyan tintát használnak, ami nem mosódik el a víztől (dura brite).
    És mindkét oldalát lefújod a lapnak?

    VálaszTörlés
  4. Nekem hagyományos tintasugaras van. Csak az egyik oldalát fújom le, a hátlapot úgysem használom fel.

    VálaszTörlés
  5. Preciosas las bandejas, es una idea genial y quedan muy, muy bonitas. Felicidades.
    Un beso.

    VálaszTörlés
  6. Hülyeséget mondok, ha azt állítom, hogy ezt itthon öntapadós transzferfóliaként árulják?
    Viszont ez nem áztatós, lehúzós.
    http://www.kreativhobbi.hu/transfer/transfer.html

    VálaszTörlés
  7. Nem a fenti témához tartozik, de milyen öröm volt meglátni egy "magyar" tűzhelyet, egy holland miniző konyhájában. Igazán színes környezetbe került! Gratula!
    Hogyan tudsz ilyen szép kerek tányérokat csinálni?

    VálaszTörlés
  8. Megírtam nálam is, de lehet, hogy nem olvasod, ezért itt is megadom: a sparheltet a Hanna és Leijona blogon találtam meg.

    VálaszTörlés