2011. július 1., péntek

Alapanyagok 1. - Fatermékek

Végre elérkezett az a nap, amikor (egyébként röhejesen kevés!) másfél éves tapasztalatomat, amit a miniatűrizálásban szereztem, megosztom veletek. Nem ígérek semmit, csak azt, hogy igyekszem segítséget adni azoknak, akik beleszerettek ebbe a mini világba, ám teljesen kezdőként nem tudják, hogyan vágjanak bele.
Mivel elég kevés a magyar nyelvű anyag a témában (valójában a nullához konvergál), ezért igen nagy felelősség, hogy most akkor én leszek az, aki majd "osztja az észt", de talán így bővíthetem azoknak a jelenleg igen kis táborát, akik minizésre adják a fejüket.
Az első téma a különböző faanyagok, amelyeket mind babaházak, roomboxok vagy bútorok készítésére használhatunk. Természetesen azt gondolnánk, hogy a legegyszerűbb anyag erre az egyszerű fűrészáru, de ez nem így van. Kétségtelen, hogy a legszebb bútorokat fából lehet készíteni, ahol nem tüntetjük el a fa természetes erezetét, hanem éppen hogy kiemeljük, és a végső felületet csiszolással, páccal és fényezéssel érjük el. Csakhogy ha kiszámoljuk, hogy a bútorelemeknek milyen vastagnak kell lenniük 1:12 méretarányban, akkor 2-3 mm-t kapunk. Ilyen vékony falemezeket egész egyszerűen nem lehet kapni (nálunk!), és többnyire az asztalos műhelyekben is inkább elhajtanak bennünket, ha ilyet szeretnénk kérni. (Legalábbis velem ez történt.) Ha magunk szeretnénk előállítani, akkor már komoly fűrészgépre lenne szükségünk, amely a mi igényeinknek megfelelő pontossággal dolgozik. Tegye fel a kezét, akinek van ilyen! Nekem nincs! Márpedig vastagabb lapokat használva elvész a méretarány, a bútorunk vaskos, bumfordi lesz. Akkor mik a lehetőségeink? Használhatunk például barkácsléceket. Ezek már kaphatóak akár 2 mm vastagságban is, viszont nem elég szélesek, hogy egyben kiadják mondjuk egy szekrény egyik falát. Persze lehet ragasztással növelni a szélességet, majd  összecsiszolni az így kapott lemezt, de ez elég macerás, ha igazán szép felületet szeretnénk kapni. Viszont tulajdonképpen az igazi bútorok is így készülnek, hiszen ritka az, amikor 60-80 cm széles deszkával dolgozik az asztalos. 
Barkácslécet egyébként különböző keresztmetszetben vásárolhatunk, amelyeket aztán felhasználhatunk a z egyes épületszerkezetek kialakításánál is. Ilyen barkácsléceket nagyobb hobbiboltokban kaphatunk.

Barkácslécek
A barkácslécekhez hasonlóak a profillécek, amelyeket barkácsáruházakban szerezhetünk be, általában 1 m vagy 2-2,4m hosszúságban. Ezek közül igen kevés felel meg a mi méretarányunknak, de azért akad pár darab. Főleg a babaházaknál, roomboxoknál lehetnek hasznunkra.

Profillécek
Az egyik legkedveltebb alapanyag mind a makettezők, mind a miniatűristák körében a balsafa. Ez egy főként Dél-Amerika esőerdeiből származó fafaj, amely rendkívül könnyű és puha faanyagot biztosít. Könnyen megmunkálható, pengével vágható fa. Jó tulajdonságaiból erednek nehézségei is. Leginkább akkor használjuk, amikor a fának csak a felülete lesz látható, az éle nem. Az erezetre merőlegesen vágva ugyanis ez a fa könnyen morzsálódik, különösen akkor, ha nem friss pengével dolgozunk. Csiszolással ugyan valamelyest helyrehozható ez a hiba, de akkor ezt bele kell számolnunk a méretezésbe, hiszen ne feledjük el, nálunk fél mm is számít. Viszont még csiszolással sem kapunk olyan szép éleket, mint a keményfák esetében. Mivel ez a fa nagyon puha, felejtsük el a hosszú körmöket, egy rossz fogásnál ugyanis tönkretehetjük a munkánkat, ha véletlenül belemélyesztjük az ujjainkat. Festésnél is vigyázzunk vele, nedvesség hatására könnyen felszálkásodik, és ha beépítés előtt festjük, amikor még nincs rögzítve, meg is vetemedik. A leírtak ellenére remek anyag, parkettázásra kiváló, és remekül lehet vele imitálni a rusztikus deszkázatot akár régi nyílászárókon vagy bútorokon. Mind hobbiboltokban, mind barkácsáruházak faáru osztályán többnyire kapható különböző, akár 1mm vastagságban is.

Balsafa
A rétegelt lemezhez már fűrész kell. Legvékonyabb változata három rétegből áll, amelyek 4 mm-t tesznek ki összesen. Sajnos ez a rétegezés a vágási felületen is látszik, tehát ott érdemes alkalmazni, ahol akár más elemek által, akár festéssel az élek takarva lesznek. Vastagsága miatt inkább az épületek kialakításánál, illetve asztallapoknál, szekrények munkalapjainál használható, vagy vak szekrények kereteinél, amelyeknek ajtajai és fiókjai nem működnek, vagyis nem nyithatóak. Mivel a rétegelt lemez egyes rétegei színfából vannak, ebből következően a felületét csiszolással, pácolással és lakkozással gyönyörűen  életre lehet kelteni. Tucatáru, bárhol kapható, ahol faárut forgalmaznak. Mivel többnyire hatalmas táblákban árulják, érdemes könnyen kezelhető darabokat, esetleg maradékokat beszerezni belőle.

Rétegelt lemez
Nagyon gyakran a bútoroknak csak közvetlenül a felülete készül fából, az alatta lévő anyag pedig valamilyen fakészítmény. A fölső réteg a színfurnér, amit mi is ragyogóan használhatunk. Nagyon vékony, intarziakészítésre kiváló, és több réteg egymásra ragasztásával hajlított fafelületeket is létrehozhatunk belőlük. Érdemes többfélét beszereznünk, hogy különböző színárnyalatokból válogathassunk.

Színfurnérok
Elsősorban szerkezeti elemeknek javaslom a rostlapok használatát. Létezik kemény vagy lágy kivitelben, előbbi rendkívül merev, alapnak tökéletes, míg utóbbit főleg falakhoz ajánlanám. A lágyrostlap viszonylag vastag (10 mm), de nagyon könnyű. Mivel kicsi a sűrűsége, nagy nedvszívó képességgel rendelkezik, ezért soha ne fessük közvetlenül. Gletteljük először vagy fedjük be papírral.

Vékony kemény farostlemez
Kemény farostlap
Lágy farostlap
Sokszor a szupermarketek polcain is kincsekre bukkanhatunk Én például nagy hasznát veszem a fogpiszkálóknak, saslik pálcáknak vagy a hurkapálcáknak is. A fogpiszkálót nemcsak anyagként alkalmazom, hanem eszközként is: például ragasztó felvitelére, festék keverésére, akármire...

Konyhai faáru
És végül néhány esztergált fadarab sosem árt, ha van a tarsolyunkban. Én leginkább formasablonnak használom őket. Akár levegőn száradó gyurmát, akár süthető gyurmát rájuk feszítve remek tálkákat lehet a segítségükkel készíteni. Persze önmagukban is használhatók mint oszlopelemek, vagy bútoralkatrészek, ha megfelelő a méretük. 

Esztergált faelemek
Hát ennyi jutott most eszembe. Elnézést, ha kissé unalmasra és hosszúra sikeredett. Szerintem, ha végigolvastad, már megérdemelsz egy piros pontot. De sajnos ez a száraz ismertető is szükségeltetik ahhoz, hogy magabiztosan állj hozzá mondjuk az első babaházadhoz vagy bútorodhoz.

10 megjegyzés:

 1. Unalmas és hosszú??? Mééééééééééééég!!!
  És köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jó volt! Igen, kérünk még!

  VálaszTörlés
 3. :)))))Várom a 2. részt. :))))

  VálaszTörlés
 4. Nos, ha ennyi mindent tudni kell a fáról az már szakma.. és annyira izgalmas, hogy belekezdenék...
  Köszönöm a leírást...és várom a folytatást...

  VálaszTörlés
 5. Köszi, hogy időt nem kímélve tanítasz minket ! Bizony hasznosak ezek a dolgok.Remélem lesz folytatás! A múltkorában is bemutattad,hogyan készítesz egy polisztirol tálcából falat. Azt hiszem most én is hasznát fogom venni ennek a remek ötletnek.
  Az új témámban rétegelt lemezt is használok és a saslik pálcika,meg fogvájó nekem is bejönnek (lásd "Szerszámok").

  VálaszTörlés
 6. Ez a hosszú hallgatás csak nem valami nagy dolog készültét jelenti ?! Remélem, hogy igen !

  VálaszTörlés
 7. Valóban készül valami, de nagyon lassan. Egészen egyszerűen ki sem látszom a munkából. Rengeteg külföldi megrendelésem volt az elmúlt napokban (amiért nagyon hálás vagyok). Mindemellett éppen galériát építettünk a középső lányomnak a gyerekszobába. És ne feledkezzünk el a szokásos hétköznapi robotról. Ez volt a hosszabb verzió. A rövidebb így hangzik: HULLA VAGYOK!!!

  VálaszTörlés
 8. Szia!

  Furnért különböző vastagságban tudsz vásárolni, a legvékonyabb 0,6mm. Persze ez fafajtól is függ, fenyőből és tölgyből nincs ilyen vékony. Legjobban a gőzölt bükk használható (legkevésbé hajlamos a vetemedésre). Magad is összeragaszthatsz rétegelt lemez belőle, így a 3 rétegű 1,8mm vastag lesz csupán. Arra kell csupán figyelni, hogy mindig páratlan számú réteget használj.
  Amennyiben a furnérnál (2-3mm-ig terjed) kicsit vastagabbra van szükséged, azt sok esetben svartni-nak nevezik, egész 5mm-ig kapható.
  Érdemes lehet utánaolvasni a flóderezésnek/flóderozás (faerezet festése). Hogy ne csak festett felületek lehessenek.

  Egyébként csodálom a türelmed, és az elkészült műveket is. Bár csak gyönyörködni járok ide...

  VálaszTörlés
 9. Anton, nagyon szépen köszönöm a segítséget. A svartni kifejezést már nagyon nagy szükségem volt, most végre tudom, hogy egyáltalán mit keresek. Utánanéztem a flóderezésnek is. Remek dolognak tűnik! Már csak egy leírást kell találnom hozzá... Még egyszer köszi!

  VálaszTörlés