2011. március 29., kedd

Hogyan készítsünk kőfalat

A bemutatóra készített jeleneteim közül az utolsó egy szüreti beállítás volt, amelynek a hátteréhez egy kőfalat "építettem". Semmi drága dolgot nem használtam hozzá, mint oly sok más esetben, most is kukáztam a legfontosabb alapanyagot. Depron lapot használtam hozzá, amit a makettezők igen gyakran alkalmaznak, mivel nagyon könnyű és a megmunkálása is egyszerű. Ez egy styrofoam hab, amit lapkban is meg lehet vásárolni hobbyboltokban, de még egyszerűbb, ha az egyik bevásárlásunk után nem dobjuk ki a vákumcsomagolt hús fehér habtálcáját. Én is így jutottam hozzá. Persze ezzel csak egy kisebb méretű falat tudunk csinálni, de nekem most nem is kellett nagyobb. Miután levágtam a peremét, kaptam egy szép hablapot, amire szabad kézzel rárajzoltam a mintát. Inspirációért kereshetünk különböző rakásmintákat a neten, esetleg ki is nyomtathatjuk, és karbonpapír (indigópapír) segítségével átvetíthetjük a depronra. Ezután egy hegyes eszköz segítségével véssük ki a fúgák vonalait. Én egy tűreszelőt használtam, de alkalmas lehet egy műszerész csavarhúzó vagy egy ár is.





Miután bevéstük a mintázatot, egy kicsit tönkre kell tennünk a kövek felületét is, hogy ne legyenek olyan tökéletesen simák. Erre a legalkalmasabb az akryl alapú lakkspray. Ez ugyanis oldja a depronhabot, szépen felmarja a felületét. Fújjuk be vele a kőfalunkat, majd egy fogkefével nyomkodjuk be. Ezzel érdes, szemcsés lesz a kő. Ott, ahol mélyebb bemaródásokat szeretnénk elérni, más módszert kell alkalmaznunk. Én egyszerűen kifújtam egy kevés lakkot egy kis tálkába, és egy fültisztító pálcikát nyomkodtam bele. Ezzel a "maró szerszámmal" elkezdtem mélyedéseket nyomkodni itt-ott a kövekbe. 



Most következik a színezés. Ez persze attól is függ, hogy ki milyen kőzetet szeretne megjeleníteni. Mivel én homokkövet választottam, a homo ksárga volt az alapszínem. Ezt akrilfestékből kevertem ki, és lekentem vele a köveket. Nem baj, ha a fúgába is jut belőle, később ezt eltüntetjük majd. Az alapszín után jön a szórakozás, jelen esetben a sárga és a barna különböző árnyalatait száraz ecseteléssel juttattam fel a homok sárgára. Ügyeljünk arra, hogy ez ne legyen egyenletes, hiszen minden egyes kődarab más és más. 



Most következik a fúgák kitöltése. Ehhez nemes egyszerűséggel csemperagasztót vettem igénybe. Egy keveset szárazon rákanalaztam a kőfalra, majd szépen belesöpörtem a mélyedésekbe. Utána az egészet fixálhatjuk lakkspray-vel. 



A kőfal aljára kenhetünk egy kis szürke festéket, amivel a felfröccsenő sarat imitálhatjuk (Erre egyébként valódi sarat is használhatunk.) Némi zölddel a mohásodást is érzékeltethetjük.


Mielőtt még besöpörném a dicséreteket, be kell valljam, hogy a leírt ötletek nagy részét egy magyar makettező, Adóba László könyvéből szereztem. A könyv címe Építsünk diorámát!. Annyira jó könyv, hogy angolul is megjelent. Remek leírások és fotók vannak benne, amelyek lépésről lépésre mutatják be az épületmakettek építését. A trükkök nagy része a miniatűrözők számára is hasznos lehet. 


5 megjegyzés:

  1. Ó de jó, hogy leírod hogyan készül. Bár nem hiszem, hogy ennek ellenére belekezdenék az "építkezésbe", de ugyanolyan ámulattal olvasom a készítés technikáját mint ahogy a kész műveid csodálom.
    (Eddig csak néma olvasód voltam, de most had jegyezzem meg, imádom minden munkád. Csodaszépen kidolgozottak, gyönyörűek mind.)
    Esetleg mást is leírhatnál, hogyan és miből készül. Szívesen olvasnám.

    VálaszTörlés
  2. Oké, hogy egy könyv segítségével készítetted, de azért kell hozzá az is, hogy szeresd csinálni és ügyes legyél! Szóval gratulálok a könyv írójának, és gratulálok Neked is, hiszen most is fantasztikusat alkottál!

    VálaszTörlés
  3. Bözse, megint nagy voltál.
    Csak egy kérés: a képeid mellé nem tennél valami normál méretű darabot, mint a múltkor a kisvillát, a méretarány miatt? Pl. a füstös konyhánál is jó lenne tudni, mekkora az a fantasztikus összeállítás.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bözse!

    Most is mint mindíg nagyot alkottál. Gratulálok a bemutatódhoz. Az utóbbi időben, nem igazán jutottam hozzá, hogy blogoljak, vagy csak olvasgassak, de most nézegetem vissza miket is csináltál. Csak ámulok és bámulok. Nagyon beindultál!

    Gyönyörűek a tortáid és édességeid is, és a legutóbbi bemuatós darabok lenyűgözőek. Ha nem tudnám hogy miniatűr, nem jönnék rá. Mint az igazi. Igazán nagyon tehetséges vagy. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Zsuzsa, örülök, hogy hallok felőled!

    VálaszTörlés